Espoon Keilaniemessä sijaitsevan Life Science Centerin toimistotilojen saneerauksen hiilijalanjälkeä kevennettiin myymällä purettavia rakennusosia, -materiaaleja ja kiintokalusteita uudelleenkäyttöön.

Keilaniemen alueen toimistokiinteistöissä käydään kovaa kilpailua vuokralaisista, minkä vuoksi toimitilojen tulee olla jatkuvasti hyväkuntoisia ja vuokralaisten tarpeisiin sopivia. Kiinteistönomistajat, niin Keilaniemessä kuin muuallakin Suomessa, teetättävät toimistojen muutostöitä tasaiseen tahtiin, jotta tilat säilyisivät tyylikkäinä ja houkuttelevina nykyisille sekä uusille vuokralaisille.

Espoossa Life Science Centerin (LSC) kiinteistönomistaja Niam Oy ja kiinteistömanageri Newsec olivat kaivanneet kiinteistön saneerauksiin kestävämpiä ratkaisuja. Risainin uudelleenkäyttöpalvelu oli vastaus toiveisiin.

Vaikka 10 vuotta vanhat keittiöt, lasiset väliseinät ja tekstiilimatot eivät enää vastanneet nykypäivän vaatimustasoa (esim. dB), ne olivat edelleen hyväkuntoisia, siistejä ja käyttökelpoisia muualle. Projektin aikana Risain toimitti uudelleenkäyttöön muun muassa yli kymmenen toimistokeittiötä kodinkoneineen, lähes 70 kpl ääntä eristäviä väliovia, 100 m² lasiseinäelementtejä ja 170 m² tekstiililaattamattoa. Tuotteiden ostajat hakivat ja purkivat tuotteet itse eli niiden irrottamisesta ei syntynyt kiinteistölle henkilöstökuluja eikä kierrätysmaksuja. Sen sijaan uudelleenkäytöllä aikaansaatiin 27198 kg CO₂-eqv suuruinen hiilikädenjälki eli positiivinen ilmastovaikutus. Tuotteet eivät päätyneet jätteeksi, ostajat saivat ostaa uuden sijaan käytettyä, pitkällä aikavälillä uusien tuotteiden valmistus vähenee ja siten uudistuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Käytetyt rakennusosat ja -materiaalit kiinnostavat sekä yrityksiä että yksityisiä toimijoita. Purkua tai saneerausta odottavassa kiinteistössä Risain pyrkii toteuttamaan uudelleenkäyttöä niin suurella mittakaavalla kuin mahdollista. Ennakoivalla suunnittelutyöllä ja aikataululla tarjonta ja kysyntä saadaan kohtaamaan paremmin ja siten tuloksetkin ovat paremmat. Keilaniemessä uudelleenkäytölle annettiin aikaa reilut kaksi kuukautta, sillä toimitilojen saneeraus oli vasta suunnitteilla eivätkä tilat olleet käytössä. Tänä aikana Risain vastasi yhteydenpidosta ja käytännönjärjestelyistä ostajien, purkajien sekä kiinteistömanageri Newsecin välillä. Uudelleenkäyttöprojekti toteutettiin niin, ettei siitä syntynyt Newsecille, Niamille tai Life Science Centerille häiriötä ja toimistorakennuksen muu normaali toiminta jatkui Risainin työskennellessä taustalla.

Projektissa koettiin hienoja onnistumisia ja kiinteistönomistaja Niam sekä Newsec olivat yhteistyöhön ja sen tuloksiin tyytyväisiä. Toivottavasti vastaavanlaisia projekteja tehdään jatkossa lisää!

Yhteyshenkilö: Heta Simpanen, 0400 165 008, heta.simpanen@risain.fi

Espoon Keilaniemessä sijaitsevan Life Science Centerin toimistotilojen saneerauksen hiilijalanjälkeä kevennettiin myymällä purettavia rakennusosia, -materiaaleja ja kiintokalusteita uudelleenkäyttöön. Keilaniemen alueen toimistokiinteistöissä käydään kovaa kilpailua vuokralaisista, minkä vuoksi toimitilojen tulee olla jatkuvasti hyväkuntoisia ja vuokralaisten tarpeisiin sopivia. Kiinteistönomistajat, niin Keilaniemessä kuin muuallakin Suomessa, teetättävät toimistojen muutostöitä tasaiseen tahtiin, jotta tilat säilyisivät tyylikkäinä ja houkuttelevina nykyisille sekä uusille…